Trauma: wat is het en welke soorten trauma zijn er?

Trauma is een emotionele reactie op een schokkende gebeurtenis. Een traumatische gebeurtenis kan leiden tot intense gevoelens van angst, hulpeloosheid en afschuw. Trauma kan zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben en kan leiden tot klachten als flashbacks, nachtmerries, vermijding van herinneringen, slaapproblemen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Er zijn verschillende soorten trauma’s. Hieronder vind je een korte uitleg van de meest voorkomende soorten trauma’s:

  1. Acuut trauma

Acuut trauma ontstaat door een enkele gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk, een overval, of een natuurramp. De gebeurtenis vindt plaats op een specifiek moment en duurt relatief kort.

  1. Chronisch trauma

Chronisch trauma ontstaat door langdurige en herhaalde blootstelling aan stressvolle gebeurtenissen, zoals emotionele of fysieke mishandeling, verwaarlozing, of seksueel misbruik. Dit soort trauma’s kunnen langdurige gevolgen hebben en kunnen leiden tot complexe trauma klachten.

  1. Ontwikkelingstrauma

Ontwikkelingstrauma ontstaat door emotionele of fysieke verwaarlozing in de kindertijd, of door herhaalde blootstelling aan stressvolle situaties in de omgeving van het kind. Dit soort trauma’s kunnen langdurige gevolgen hebben en kunnen leiden tot emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd.

  1. Collectief trauma

Collectief trauma ontstaat door een schokkende gebeurtenis die een hele gemeenschap of bevolkingsgroep treft, zoals een oorlog, terroristische aanslag, of een natuurramp. Dit soort trauma’s kunnen leiden tot gevoelens van machteloosheid, verlies en verdriet bij de getroffenen.

Als je denkt dat je last hebt van een trauma, is het belangrijk om hulp te zoeken. Soms lossen traumatische gevoelens ‘vanzelf’ op – maar helaas gebeurt dit niet vaak… Bij mijn psychologie praktijk bied ik als therapeut voornamelijk EMDR therapie aan om je te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het verminderen van traumagerelateerde klachten: en jazeker, dit kan ook ONLINE!


EMDR is een effectieve en vaak ook snelle methode om trauma te werken. Hieronder kun je meer over deze vorm van traumaverwerking therapie lezen.


EMDR therapie: hulp bij het verwerken van trauma’s

Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan weet je als geen ander hoe moeilijk het is om daarvan te herstellen. Misschien heb je last van angst, nachtmerries, of flashbacks, en lijkt het alsof je nooit meer verder kunt. Gelukkig is er een behandeling die jou kan helpen om weer grip te krijgen op je leven: EMDR therapie. Wellicht heb je er al eens van gehoord…?


Wat is EMDR therapie?

EMDR therapie is een vorm van psychotherapie die speciaal ontwikkeld is om traumatische ervaringen te verwerken. Het gaat hierbij om gebeurtenissen die een diepe impact op je hebben gehad, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een geweldsincident, een seksueel misbruik of een andere ingrijpende gebeurtenis.

Tijdens een EMDR therapie sessie, ga je samen met mij (Jamila Ekkel, jouw therapeut) aan de slag om deze traumatische ervaringen te verwerken. Dit gebeurt door middel van oogbewegingen, tikjes of geluiden die afwisselend links en rechts worden aangeboden. Deze afwisseling zorgt ervoor dat jouw beide hersenhelften beter gaan samenwerken, wat helpt om de emotionele lading van de traumatische herinneringen te verminderen. Klinkt bijna magisch, dat begrijp ik: maar het werkt écht!


Online EMDR therapie: net zo effectief als face-to-face

Bij mij in de praktijk bied ik niet alleen face-to-face EMDR therapie aan, maar ook online therapie. Ik begrijp namelijk dat het soms lastig kan zijn om naar de praktijk te komen, bijvoorbeeld als je ver weg woont of als je fysieke beperkingen hebt.

Uit onderzoek blijkt dat online EMDR therapie net zo effectief kan zijn als face-to-face therapie. Het enige verschil is dat je vanuit je eigen vertrouwde omgeving de therapie volgt, waardoor je je wellicht sneller op je gemak voelt. Natuurlijk zorgen we er wel voor dat de sessies net zo veilig en vertrouwelijk zijn als in de praktijk.

Persoonlijk heb ik inmiddels ruim vijf jaar ervaring in het geven van EMDR therapie, zowel online als face-to-face in mijn praktijk. Ik heb meerdere opleidingen en trainingen gevolgd en heb dus inmiddels veel kennis en expertise in huis. Bovendien wellicht handig om te weten: ik heb ook zelf EMDR ooit ondergaan vanwege trauma, dus weet precies hoe het voelt en ik kan me daarom goed in jou en jouw gevoelens inleven!


EMDR therapie bij ‘kleinere’ en grote trauma’s

EMDR therapie is geschikt voor mensen die last hebben van kleinere en grotere trauma’s. Eigenlijk maakt het allemaal niet uit, of iets nu klein of groot is: het gaat erom dat JIJ er op dit moment enorm last van hebt! Dus of het nu gaat om een eenmalige gebeurtenis of om langdurige traumatisering: EMDR therapie kan je helpen om de heftige emoties en de nare herinneringen te verminderen en je leven weer snel(ler) op de rails te krijgen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat EMDR therapie voor jou kan betekenen?

Maak dan eens een afspraak voor een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek van 30 minuten online. Tijdens dit gesprek kan ik al je vragen beantwoorden en kunnen we samen kijken, of ik jou inderdaad kan helpen bij hetgeen je tegenaan loopt. Klik hier om mijn online beschikbaarheid in de agenda te bekijken en een afspraak te maken.

Scroll naar boven