Angst en paniek: hoe het werkt in je brein

Angst en paniek zijn natuurlijke reacties van het lichaam op stressvolle situaties. Het kan echter zijn dat deze reacties overmatig worden en niet meer in verhouding staan tot de situatie waarin je je bevindt. In dat geval kan het je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten hoe angst en paniek werken in je brein. Op die manier kun je deze reacties beter begrijpen en er effectiever mee omgaan. Het is namelijk niet de angst zelf die het probleem is, maar de manier waarop je ermee omgaat.


Wat je kunt doen tegen angst en paniek

Gelukkig zijn er verschillende manieren om met angst en paniek om te gaan. Een eerste stap is om te leren herkennen wanneer deze gevoelens optreden en wat de triggers ervoor zijn. Dit kan helpen om de angst en paniek te verminderen of zelfs te voorkomen.

Ook het aanleren van ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness, kan helpen om de angst en paniek te verminderen. Verder kan het belangrijk zijn om je levensstijl aan te passen, zoals voldoende slaap en beweging en gezonde voeding.


Effectieve therapievormen voor angst en paniek

Naast deze zelfhulptechnieken zijn er ook verschillende effectieve therapievormen voor angst en paniek. Een voorbeeld hiervan is cognitieve gedragstherapie, waarbij je leert om negatieve gedachten en overtuigingen te herkennen en te veranderen. Ook exposuretherapie kan effectief zijn, waarbij je stapsgewijs blootgesteld wordt aan de situaties die angst en paniek veroorzaken. Daarnaast maak ik soms gebruik van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), wat normaal gesproken veel gebruikt wordt bij traumaverwerking – maar deze techniek kan soms ook zeer effectief zijn bij bepaalde angsten met een duidelijke oorzaak.

Als psycholoog bied ik verschillende therapievormen aan om angst en paniek te behandelen. Samen kijken we welke therapie het beste bij jou past en werken we aan het verminderen van de angst en paniek in je leven.

Maak een afspraak

Als je merkt dat angst en paniek je dagelijks leven beïnvloeden, is het verstandig om hulp te zoeken. Ik kan je helpen om te leren omgaan met deze gevoelens en om ze te verminderen of zelfs te voorkomen.

Wil je graag een afspraak maken voor een online gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek? Klik dan hier om direct een afspraak in te plannen. Samen kunnen we werken aan het verminderen van de angst en paniek in jouw leven.

Scroll naar boven