Leer Bewust-ZIJN in het nu: 10 TIPS

Laat ik beginnen met zeggen dat het in onze huidige (westerse) maatschappij nu niet bepaald makkelijk is om af en toe even ‘te zijn’.

Om de boel, de boel te laten. Er is constant iets in onze omgeving dat om aandacht schreeuwt; je kind, een hond (of kat, die kunnen er ook wat van… holy moly), je to-do lijstje waar maar geen eind aan komt, een man (ah dat doet wellicht alleen die van mij, sorry lieffie love you haha), een baas (die bijten namelijk wél zodra je ze teleurstelt) of enig ander liefhebbend familielid, vriend(in), je krakkemikkige auto die blijft zeuren om vervanging van je kentekenlampje, die prachtige kamerplant ‘op de hoek’ die graag een kopje water bij je komt drinken, of die über-gezellige huisstofmijt die een hartig woordje met je wil spreken over het pas gewassen beddengoed…

Alles schreeuwt, huilt, krijst, jankt – en jij tiert wat af in een verwoede poging om het ‘goed te doen’ voor iedereen. Wat dat ook moge zijn. Jij leeft niet jouw leven; het leven leeft jou!

Potverdriedubbeltjes… maar dát is niet de bedoeling… Jij bent in control van jouw leven. Jij hebt zeggenschap over jouw kostbare tijd, jouw energie en jouw lichaam.

Maar… helaas voelt dat lang niet altijd zo.

En dus ga je maar door. Op die befaamde automatische piloot. ‘Overlevingsmodus’: geactiveerd.

De meesten van ons hebben een mega-hectisch schema. Werk, gezin, ‘een sociaal leven’: we willen alles. We doen alles. En dat gaat ook een tijdlang goed, totdat het niet meer goed gaat…

Op een dag word je wakker, en lukt het gewoonweg niet meer: het snelle opstaan, het haasten, het altijd-maar-weer-alles-op-tijd-geregeld-hebben-en-voor-iedereen-klaarstaan.

En ja KAN het dan ook niet meer; je ogen worden geopend. En het is genoeg; je bent het zat. Het is nu eens tijd voor JOU.

Maar… wat dan?

Wat nu?

Dat besluit staat als een huis. Maar HOE ga je dingen veranderen?

Goed dat je het vraagt. Het mag geen verrassing heten dat het antwoord op jouw vraag is: leren om meer in het NU te ZIJN.

Ik heb het natuurlijk inmiddels al heel vaak gehad over meer aanwezig leren zijn in het hier-en-nu, en HOE BELANGRIJK dat wel niet is… 😉

Maar het is ook echt heel belangrijk! Want veel dingen gaan ‘gewoon prima’ op de automatische piloot… maar word je echt gelukkig van alles doen op die auto-piloot?! Mogelijk niet. Dus als je gelukkiger wilt worden en lekkerder in jouw vel wil komen te zitten, lees dan zeker verder.

Dan is dit namelijk dé blogpost voor jou. Want ik ga je nu van een aantal tips voorzien, om meer in het NU te komen (en te blijven).

10 TIPS om bewust te ZIJN in het NU:

 1. Doe een mindful mini-bodyscan: deze korte oefening is een goede manier om je even enorm bewust te worden van hetgeen er nu op dit moment is. En hoe het met jou en jouw lichaam en brein gaat. Probeer, terwijl je zit of ligt, je ogen te sluiten en eens even jouw hele lichaam van boven naar beneden (en van beneden weer helemaal naar boven) door te scannen. Om te voelen of er ergens spanning zit (die je vervolgens een beetje mag loslaten door je spieren te ontspannen). Of wellicht merk je emoties op, waar je eventjes met je aandacht bij kunt blijven? Soms merk je bij deze oefening heel veel op; probeer dan gewoon te observeren wat er op dit moment is. Zonder het te willen oplossen. Het is zoals het is. Zo ook, als je even helemaal niks voelt!
 2. Schrijf in een dagboekje: deze tip geef ik natuurlijk vaker; maar ook zeker in het kader van ‘in het hier-en-nu-zijn’ is dit een goede om te doen! Wanneer je namelijk jouw gedachten opschrijft, ben je even heel erg bezig met het gevoel en de gedachten van nu. (Tenzij je jouw eigen woorden later weer terugleest – dan ben je met jouw gedachten in het verleden 😉 )
 3. Visualiseer jouw dagelijkse doel(en): kies één of meerder haalbare doelen uit voor de dag, en probeer het je voor te stellen dat je deze doelen behaalt. Maak deze visualisatie zo levendig mogelijk voor jezelf, en probeer daarom zoveel mogelijk details in te vullen en je voor de geest te halen!
 4. Maak een wandeling in de natuur: als je wilt kun je heel makkelijk wandelen als een Mindfulness-oefening gebruiken. Het enige wat je tijdens het wandelen ‘anders’ hoeft te doen, is je aandacht volledig richten op de omgeving. Gooi daarbij jouw zintuigen open! Zie, hoor, voel, ruik (en mogelijk zelfs proef) de omgeving. Voel de zon op jouw huid, de regen in jouw haren, hoor de eendjes kwaken, noem maar op.
 5. Neem aan het einde van de dag de hele dag eens mindful door: ga terug naar alle momenten die eerder op de dag hebben plaatsgevonden. En probeer stil te staan bij het gevoel dat je krijgt, wanneer je actief aan die momenten terugdenkt. Noteer die gevoelens, of neem ze in gedachten mee naar morgen. Dit kan nuttige informatie opleveren, waarop je jouw gedrag kunt aanpassen (mocht dit wenselijk zijn)!
 6. Zet iedere dag 5 minuten opzij voor (mindfulness) meditatie: want wees eerlijk… wie heeft er nu GEEN 5 minuten op een dag, om hiermee bezig te zijn?!
 7. Probeer op vaste momenten op de dag even jouw lichaam te voelen, en op te merken hoe het er met jou voor staat!
 8. Bekijk dit YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Qy5A8dVYU3k&feature=youtu.be
 9. … of deze: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=py2w1-SoH58&feature=emb_logo
 10. Bedenk je dat mindfulness an sich niet moeilijk is! Het gaat er alleen om, dat we onszelf eraan herinneren om het te doen. Dus: een tip hierbij is dan ook, dat je jezelf het beste vandaag nog serieus kunt nemen en bijvoorbeeld reminder post-its op je spiegel in de badkamer plakt. Met daarop een mindful quote. Of met daarop de term ‘mindfulness’. Of plak stickers in jouw agenda, zodat je regelmatig wordt herinnerd aan het pakken van voldoende mindful momentjes op de dag. Plak een sticker op jouw autostuur, zodat je jezelf helpt herinneren dat je ook BEWUST kunt autorijden. Of verander de wallpaper van jouw mobiel in iets met daarop een mindful tekst of spreuk. Denk niet dat ‘je het toch niet zult vergeten’ en dat je geen reminders nodig hebt. Want geloof mij… I’ve been there. Ik was ooit JOU. En ook ik heb mezelf meerdere malen voor de gek gehouden in deze!

Probeer echt zoveel mogelijk hiervan in te plannen in jouw agenda, want wees nu eens eerlijk: hoe vaak vergeet je niet iets te doen, en denk je na een week: ‘Ohjaaaa, die oefeningen!!! Shit…’ Gun het jezelf om hier mee bezig te zijn – gun jezelf die momentjes rust en ruimte op een dag, en jouw leven zal er over een aantal weken heel anders uit zien…

Ben jij benieuwd naar hoe mindful jij (van nature) op dit moment in jouw leven bent? Doe dan hier mijn gratis Quiz ‘Hoe Mindful ben JIJ?’ en kom erachter in slechts een paar minuten tijd!

Lieve groetjes,
Jamila – Psycholoog & Mindfulness-therapeut.

Reacties op Leer Bewust-ZIJN in het nu: 10 TIPS

 1. Petra van den Berk schreef:

  Mooie blog Jamila. Ik heb hem nu wel 3x gelezen. En ook de you-tube filmpjes geluisterd. Hopelijk doe ik wat jij adviseert, om er nog bewuster mee bezig te zijn.
  Groetjes, Petra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *